Svenska lotterier

Postkodlotteriet

Lotterier kommer i många former, med många olika villkor och typer av dragningar. Postkodlotteriet är lite speciellt då man köper in sig i lotteriet baserat på postnumret för orten eller stadsdelen där man bor.

Postkodlotteriet

Lotten har en generell del bestående av dels det femsiffriga postnumret samt två bokstäver – det är den generella delen av lotten och den delar du med ett antal av dina grannar. Ovanpå det finns en tresiffrig kod som gör varje lott unik, och denna används för olika mindre dragningar.

Lotterna är en månatlig tillsvidare-prenumeration á 160 kronor per lott, där en person max kan köpa in sig på 20 lotter per månad.

De största vinsterna i postkod-lotteriet delas ut under GrannYran, ett event som sker tre gånger per år.

Stora vinster på postkodlotteriet

GrannYran går till så att ett grannskap bestående av en eller flera postkoder dras som vinnare och delar då på ett antal miljoner. GrannYran för slutet av 2016 blir den största hittills, med 173 miljoner i potten. Din andel i vinsten blir större ju fler andelar (antal prenumerationsmånader för just det året) som du har i lotteriet.

 Bingolotto

Ett folkkärt lotteri-program som är en stor del av svensk tv-historia – Bingolotto. Lotteriet går till så att den som vill spela köper ett antal lotter inför dragningen som sker klockan 18 på söndagar i TV4.

vinna på Bingolotto lotteri

Dessa spelas sedan i bingo-format, alltså att rader och kolumner skall bildas i lottens olika dragnings-rutor. Tre rutor med 5×5 fält ingår i varje spelomgång och varje program innehåller tre spelomgångar.

Dels finns vinster direkt på lotten men man kan vid bingo också ringa in till programmet under sändning för att live-spela spel som färg-femman där man annat kan vinna lyx-resor och fina bilar.

Stora vinster på Bingolotto

Den största vinsten i Bingolottos historia låg på hela 31,5 miljoner kronor och vanns år 2002. De fick därefter kritik för att inte sprida vinstsummorna tillräckligt brett över alla olika spelare och gjorde därefter om systemet så att fler vinnare utses, med mindre vinstsummor. Den största enskilda vinstsumma som delats ut sedan 2011 var 3 miljoner kronor.

 Kombilotteriet

Kombilotteriet är en prenumerationslott utgiven av Svenska Arbetarepartiet och Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund som ger stor chans till miljonvinster. Varje vecka, på fredagen, annonseras en nybliven miljonär då spelet har en fast, veckovis jackpott på 1 miljon kronor. Antalet vinster är dock fler än så, med strax över 69 000 vinst-chanser varje månad.

Kombilotteriet sajt

Spelet innehåller dessutom en extra jackpott på 3 miljoner kronor som lottas ut kvartalsvis.

 Miljonlotteriet

Den svenska nykterhetsrörelsen IOGT-NTO driver Miljonlotteriet till förmån för deras rörelse, som ämnar minska mängden missbruk i Sverige.

Miljonlotteriet storvinster

Man kan spela på miljonlotteriet antingen genom att beställa någon av deras prenumerationslotter eller köpa deras skraplotter i butik. Alla deras olika lotter förutom Skattjakten ger andelar i deras kommande jackpottdragning som sker tre gånger per år. Skraplotter köpta i butik måste registreras på deras hemsida för att vara med i jackpottdragningen.

Den högsta vinstsumman man kan vinna på miljonlotteriet är 5 miljoner kronor och kan endast vinnas via lotterna Miljonlotteriet Original eller Resan. Utbetalningarna sker inte kontant: vinstsumman kan utbytas mot något av tio olika alternativ, såsom lyx-resor, hus eller bilar med ett totalvärde av 5 miljoner kronor.