Betting

Betting är ett ganska brett begrepp som innefattar alla former av satsningsspel. Vad man kan betta på varierar stort: hos vissa spelbolag kan man skapa sina egna bets precis som man vill. En man från Wales bettade till exempel på att hans barnbarn (som vid tillfället bara var 18 månader gammal) skulle spela i Wales fotbolls-landslag i framtiden. När detta sedan inträffade, otroligt nog, kammade farfadern hem drygt två hundra tusen dollar.

Sportbook

Visst är det dock vanligare att satsa pengar på stora sporter så som fotboll och tennis. I USA är det populärt med betting på basket, baseball och amerikansk fotboll, medan i Sverige har vi en lång tradition av att betta på vintersporter som ishockey och bandy.

Vinna stort på odds

När man lägger ett bet så spelar man alltså på utgången av ett visst förlopp, till exempel vilket lag som kommer vinna en fotbollsmatch eller vad poängställningen kommer vara i slutet av matchen. Många olika perspektiv till samma händelse går ofta att betta på, ända ner på nivån enskilda spelare och hur de kommer prestera under matchen.

Något som är bra att känna till noggrant när det kommer till betting är att man ofta satsar på odds, det vill säga en viss procent-baserad utdelning vid insats. Odds kan sägas vara motsatsen till chans på ett sätt, då ett högt odds ger hög utbetalning, men som (förmodligen) endast faller in med liten chans.

Vad man kan vinna riktigt stort på när man spelar på betting är alltså god kännedom om spelet eller händelsen man bettar på. Det ökar chanserna till stadiga vinster markant, då man kan använda den kunskapen för att ”överlista” spelbolagen, som kanske inte prickat in rätt odds.

Stora vinster på betting

Det finns många exempel på stora vinster inom betting. Många har, med bara några kronor som insats, kunnat kamma hem flera miljoner. En av de största bettingvinsterna skedde i Storbritannien där en person bettade 85 pence (cirka tio kronor) och på det vann inte mindre än drygt 585 tusen brittiska pund (ca 6 miljoner svenska kronor). Att han kunde vinna så mycket berodde på att det var ett ackumulatorspel där man kedjar ihop många bets där vinstsummorna kan bli enorma.

Så här kan ett sådant spel fungera. Notera att dessa bets oftast går under namnet multipelspel hos svenska spelbolag – både Svenska Spel och bettingsidor på nätet:

  • Spelmarknad 1. Zlatan gör mål i matchen mot Tottenham. Odds 4.00
  • Spelmarknad 2. Brynäs vinner mot Djurgården hemma. Odds 2.50
  • Spelmarknad 3. Svenska fotbollslandslaget gör mål i matchen mot Holland. Odds 2.00
  • Spelmarknad 4. Elias Ymer vinner Roland Garros. Odds 200.00
  • Spelmarknad 5. Romelu Lukaku gör hattrick i matchen mot Chelsea. Odds 50.00

Alla dessa odds multipliceras med varandra för att skapa ett riktigt högt slutodds som kan ge dig en storvinst. Utöver spel på alla fem marknader på en kupong, har du även chansen att lägga ett systemspel och därmed sprida riskerna genom att satsa på kombinationer av utgångar. Men för alla dessa fem spel på en bettingkupong blir odds alltså 4×2.50x2x200x50 = 200000.00. Du kan alltså bli miljonär på bara fem kronor i insats!

Ett annat stort ackumulatorspel som också det spelades av en britt gav 500 tusen brittiska pund för en insats av enbart 30 pence: bettet sträckte sig över 14 ligor där spelaren lyckades tippa vinnaren i varje sådan liga. Bland sporterna som spelades på fanns fotboll och rugby.

Storvinster i Sverige

Stryktipset är en populär bettingform i Sverige. De största vinsterna delas här ut procent-baserat till olika vinstgrupper, så det är bäst om man vinner på ett svårt och lite obskyrt tips: blir man ensam vinnare med 13 rätt så är man garanterad minst 10 miljoner kronor. Den största vinsten i Stryktipsets historia som delats ut till en ensam vinnare är hissnande 20 miljoner kronor.