Poker

Poker är ett spel som verkligen tagit spelvärlden med storm. I Sverige har vi en del stjärnspelare som har lyckats kamma hem storvinster i poker och vunnit stora mästerskap. Det är en av huvudanledningarna till varför spelet är mer populärt i Sverige än i många andra europeiska länder.

En nyckel till framgång är förmodligen för att poker är väldigt spännande att kolla på, vilket gjort att flertalet väldigt stora organisationer har bildats kring spelet. Massivt populära turneringar, organiserade av bland annat World Series of Poker, sänds live både på internet och i vanlig tv. Chris Moneymaker, en pokerspelare från USA, vann år 2003 en plats på WSOPs huvudevenemang på nätpoker och gick därefter vidare till att vinna mästerskapet: detta bidrog också till att stärka den växande poker-trenden.

Poker är väl värt att nämna i sammanhanget storvinster och rikedom då det är ett spel som beror mycket på skicklighet jämfört med motspelarna kring bordet. ”Huset”, den organisation som tillhandahåller spelet eller turneringen, brukar ta en andel (så kallad ”rake” i Poker-sammanhang) men om man är duktig jämfört med motståndet så kan man ändå vinna stort.

Stora vinster på poker bild

Rekordvinster i Poker

Den största vinsten i live-poker låg på hela 18,3 miljoner dollar och var förstapriset i en World series of Poker-turnering år 2012. Turneringen hade en buy-in på en miljon dollar: det är alltså inte gratis att delta i dessa turneringar, utan man måste vara beredd att satsa stort för att ha en chans på sådana potter. Två år senare vanns en pott som var nästan lika stor i samma tävling, den gick på strax över 15 miljoner dollar.

Prispengar WSOP

WSOP, som står för World Series of Poker, är en stor poker-organisation som arrangerar många poker-turneringar varje år och de hålls på olika platser i USA. Första-platsen i något av deras huvud-events brukar ge kring tio miljoner dollar. Därefter trappas vinsterna ned till kring miljonen dollar för en tiondeplats, en summa man kan leva ett helt liv på om man investerar väl. Att hamna på pallplats garanterar definitivt ekonomiskt oberoende, då andrapristagaren får kring 5 miljoner dollar och tredjepriset ligger på kring 4 miljoner dollar.

Rikaste pokerspelare

Ett antal riktigt duktiga spelare har spelat till sig många miljoner kronor på poker. Phil Ivey är ett sådant namn, han sägs vara en av de skickligaste kortspelarna i världen. Med vinster på hundratals miljoner kronor kan han nog leva väldigt gott.

Dan Bilzerian är en annan kändis som spelat hem över en miljard svenska kronor på poker. Bilzerian är något av en legend på grund av det speciella liv han levt: innan han började med poker tränade han för att bli en Navy SEAL men hoppade av programmet bara två dagar innan avslutning.