Lotto

Lotto är ett siffertips från Svenska Spel med slumpdragning. För att spela på Lotto fyller du i en lottokupong hos ditt närmaste Svenska Spel ombud, eller på internet – på datorn, plattan eller i mobilen. Det finns även färdigslumpade lottopaket att köpa, lotto 40 eller lotto 100, om man inte bryr sig om att själv välja siffrorna. Det är det enklaste sättet att lämna in din spelkupong på som inte kräver något alls av dig, förutom en inbetalning. Kom ihåg att vinstchanser på lotto är precis de samma om du väljer nummer själv som när du ”beställer” färdiga kuponger av lottoarrangören.

Grunden i Lotto är att man tippar ”rader”. Hos Svenska Spel handlar detta om en uppsättning av sju unika nummer mellan 1 och 35 – som skall stämma överens med de sju nummer som dras. De vanliga raderna i Lotto är platsoberoende, vilket gör att siffrorna kan dras i valfri ordning.

Du kan även tippa lottosystem där man inkluderar fler än sju siffror, och då tippar man vanligtvis på alla tillgängliga unika radkombinationer som är möjliga för just de siffrorna. Det finns massor med lottospel världen över med olika antal nummer att gissa och unika extra spel.

I Sverige är det bara ett par procent lottospelare som någonsin har testat ett annat lotto än Svenska Spels, vilket är synd. Numera går det nämligen att köpa utländska lottokuponger på nätet och få chansen att vinna miljoner varje dag. Vinstsumman på jackpottar på dessa utländska lotton är ofta betydligt högre än den som erbjuds av Svenska Spel. Dessutom finns det få spelbolag som tar en så pass hög rake som vårt svenska monopolbolag gör.

Lotto Jokervinst

Joker vinst

Jokerspelet är ett extra spel som du som är med i Svenska Spels lotto kan välja att ha med. Här tippar du sju siffror på  mellan 1 och 9. Här spelar ordningen roll, och siffrorna kan i fallet Joker också upprepa sig.

För vinst på Jokerspelet krävs att de rätta siffrorna ligger antingen i slutet eller början på din Jokerrad, och de ska vara sammanhängande med minst två siffror bredvid varandra. Jokerrader med sammanhängande vinnande siffror i både början och slutet räknas också.

Låt oss ta ett exempel:

  • Spelaren tippar jokerraden med följande nummer: 1 2 3 4 5 6 7,
  • Den vinnande raden blir 1 2 9 9 9 6 7
  • Spelaren får alltså fyra rätt på joker: två i början av raden, och två på slutet.

Hur mycket du vinner på Joker beror på vinstplan som du får utav Svenska Spel.

Lotto Drömvinsten

Om en spelare vinner på en rad med alla sju lottosiffrorna rätt och samtidigt får minst två rätt under Jokerspelet i samma spelsystem så kan man vinna drömvinsten, en väldigt stor jackpott som växer med 1-2 miljoner kronor vecka för vecka och börjar på 75 miljoner kronor.

Vinna på lotto

Om man lyckats pricka in sju rätt på lotto, och är ensam om detta för den aktuella dragningen, vinner man minst 1 miljon kronor. Sex rätt + ett tilläggsnummer brukar ge mellan 10 000 och 50 000 kronor. Sju rätt på Joker ger 10, 20 eller 30 miljoner kronor i utdelning beroende på om insatsen låg på 10, 20 eller 30 kronor. Vinstutdelningen för Lotto Joker är därför 1 miljon kronor per satsad krona.

Dragningar för lotto sker varje onsdag kl. 18:25 och lördag kl. 19:55 i TV4.

Rekordvinster lotto

Lottorekord

Den största Drömvinst som delats ut hittills låg på 237 miljoner kronor, det skedde under 2013. I april 2013 delades den största Drömvinsten hittills ut, och den låg på över 237 miljoner kronor. Den näst största potten var strax över 214 miljoner kronor och togs hem Mars 2010.