Powerball

Bild från Powerball studionPowerball-lotteriet är ett väldigt stort lotteri som går i 44 av de Amerikanska delstaterna och lotteriet är världskänt på grund av deras enorma jackpottar. På senaste tiden har det även blivit populärt med Powerball i Sverige tack vare möjligheten att spela på utländska lottosidor på nätet.

På lottokupongerna som tusentals om inte miljoner amerikanska spelare lämnar in vecka efter vecka, satsar man genom att välja fem nummer mellan 1 och 69, som kommer matchas mot dragningen för de vita bollarna. Därefter väljer spelaren även ett extra nummer på mellan 1 och 26. Detta nummer kommer matchas mot den röda bollens dragning. Kombinationerna för de första fem numren är oberoende av ordningen de dras i.

Vinsterna varierar sedan mellan 4 dollar (som är den minsta vinst-summan, den vinner man om man tippar rätt på enbart den röda bollen) upp till jackpotten, som man vinner ifall man tippar rätt på alla vita bollar samt den röda. Det lägsta jackpott-beloppet är 40 miljoner dollar och så låga utbetalningar sker endast om någon också vann jackpotten föregående dragning: Jackpotten växer för varje vecka som den står orörd. Den näst högsta vinsten är 1 miljon dollar, den vinner man om man lyckas tippa rätt på de fem vita bollarna (men inte på den röda bollen).

Man kan spela på Powerball även om man inte är amerikansk medborgare, det är heller inget krav att man bor i USA för att kunna spela. Då återstår endast problemet med att man inte kan beställa lotten direkt från lotteriet, utan måste använda sig av ett ombud med personal i USA som genomför lott-köpet. Det finns flertalet sådana sidor på internet. Viktigt är dock att försäkra sig om att tjänsten man väljer att använda sig av är seriös, så man inte blir lurad på lotten.

Lagstiftningen i olika amerikanska stater kan skilja sig åt med ganska mycket så det är svårt att säga exakt hur hög skatten skulle bli om man som svensk vinner Powerball-jackpotten, men det skulle med säkerhet innebära att vinsten dubbel-beskattas, vilket minskar den potentiella vinsten något.

Bollen Power ball leksak

Powerball har absolut inget att göra med bollen med samma namn som är en känd leksak. Det är ett varumärkesskyddat lottospel och inget annat.

Rekordvinst på Powerball

Powerball håller rekordet för den största jackpotten i världshistorien, med god marginal. Det var i januari 2016 som en person bosatt i Kalifornien i USA vann denna pott, som låg på hela 1,6 miljarder dollar! Potten växte sig så stor på grund av att ingen jackpott-vinnare hade utsetts i lotteriet sedan november 2015, och Powerball har en rullande jackpott (vilket innebär att ej utdelade jackpottar rullar över till nästa veckas dragningar).

Med så mycket pengar på spel var det väldigt många människor som var intresserade att delta i lotteriet och dess berömmelse världen över exploderade. I och med allt som då skrevs om Powerball ökade lotto-spelens popularitet i allmänhet: tusentals svenskar öppnade ögonen för de många olika lottospel som erbjuds över internet.